"The lady"

Hello!
Forrige uke var temaet "Flyktningene i Myanmar", det er ett nytt  tema denne uken, men man kan ikke fortelle om alt det fæle i Myanmar, uten og nevne hun som jobber for at landet skal bli fredlig og demokratisk.
Her om dagen kom jeg over ett portrett intervju om "The lady"  i britiske vogue, og jeg fant inspirasjonen til å skrive om henne.
Hvem er hun?Aung San Suu Kyi ble født i Rangoon, Myanmar (burma) 1945. Faren hennes var grunnleggeren av Burma's selvstendighet, og Suu ønsket også og hjelpe.
Suu dor til England for å studere, og der  møtte hun Michael, hennes fremtidige ektemann. De forelsket seg og Michael fridde. Suu sa ja på ett komprosmiss, hvis landet hennes noen gang skulle trenge henne, måtte hun dra. Michael godtok.


(Suu og ektemannen Michael)

En dag fikk Suu en telefon fra Burma om at moren hennes var alvorlig syk, og hun dro fra sine egne barn og mann for og pleie for henne. Suu skulle aldri komme tilbake, hun ble senere værende i Burma for å kjempe for rettferdighet.

Aung San Suu Kyi ledet en demonstrasjon mot lederne i Burma, men de ble slått hardt ned på. Suu ble satt i husarrest. Hun hadde alltid valget om å dra tilbake til England, myndighetene ønsket det, for da kunne de hindre henne i å komme tilbake. Suu dro ikke og mannen hennes kom på besøk bare 2 ganger. Han fikk lov for mydighetene trodde han kanskje ville overtale Suu, men Michael husket løftet han hadde gitt henne å lot henne velge.

     
(Suu i husarest i Rangoon)


Suu vant Nobels fredspris i 1991. Michael og sønnene deres var i Norge for og ta imot prisen for henne.
Michael ble etter en stund kreftsyk, og han fikk ikke visa til og dra til Burma for å ha ett siste møte med sin kone. Suu kunne dra, men måtte velge. Hvis hun dro ville alle årene i husarest være bortkastet. Suu ble værende og Michael døde kort tid før visaet hans ble godkjent.

13.November 2010 ble Aung San Suu Kyi ærklert firkjent fra husarrest av militærjuntaen. Hun kjemper fremdeles for rettferdighet og demokrati i Burma.

-Isabel

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

paazi

paazi

14, Hemsedal

Har du hørt om de glemte krisene? Vi vil fortelle deg om sakene media har glemt bort. Har du foreksempel hørt om krisen i Colombia? Hjelp oss å informere verden! Spre ordet. Legg oss gjerne til som venn og komenter!:) (hhtp://www.legerutengrenser.no)

Kategorier

Arkiv

hits