Sniffer seg til byttet

 

Sniffer fram miner (kilder: blimed.no, tvaksjonen)

Valpen Filat gir seg ikke i jakten på et bytte og elsker å leke. Det er egenskaper som gjør ham kvalifisert til å bli minehund i Norsk Folkehjelp.

Utenfor Sarajevo i Bosnia-Hercegovina driver Norsk Folkehjelp et treningssenter for minehunder. Filat er en av omkring 140 hunder som i år går gjennom treningsprogrammet. Jobben de skal gjøre en livreddende. Norsk Folkehjelps hunder finner nemlig miner i snitt 20 ganger raskere enn en minerydder. Det har aldri skjedd en ulykke med minehunder i felt.

? Valpene begynner treningen allerede når de er én dag gamle. Vi forsøker å stimulere refleksene deres. Derfor åpner våre valper øynene allerede etter 12 dager i stedet for 20-21 som er normalt, forteller Terje Groth Berntsen, som leder minehundsenteret.

Groth Berntsen har sammen med sin stab perfeksjonert treningsmetodene sine over flere år. Mens de tidligere eksperimenterte med forskjellige raser, bruker de i dag bare belgisk fårehund (mallinois). Når disse hundene er topptrente kan de arbeide som minehunder i opp til ti år. Men først må de gjennom halvannet års opplæring.

Treningen går ut på å foredle hundens jaktinstinkt.

? Vi er veldig opptatt av jaktlyst, lekelyst og byttelyst, sier Groth Berntsen. Fra de er noen uker gamle jakter hundene på en ærfille. Kjeven låser seg rundt filla, og selv i den røffe og intense leken med treneren nekter hunden å gi slipp på byttet sitt.

-Isabel

Én kommentar

Lene Pettersen

24.okt.2011 kl.09:04

God morgen! Håper du har hatt en god eller fin morgen hittil, så ønsker jeg deg en god morgen videre :) Hadde vært koselig med en kommentar tilbake :) www.lenepettersen.com :)

Skriv en ny kommentar

paazi

paazi

14, Hemsedal

Har du hørt om de glemte krisene? Vi vil fortelle deg om sakene media har glemt bort. Har du foreksempel hørt om krisen i Colombia? Hjelp oss å informere verden! Spre ordet. Legg oss gjerne til som venn og komenter!:) (hhtp://www.legerutengrenser.no)

Kategorier

Arkiv

hits