Livsfarlig medisinmangel i Latin-Amerika

Hei folkens!

Det produseres ikke nok medisiner mot den glemte sykdommen Chagas`sykdom. Tusenvis av mennesker i Latin-Amerika står i fare for å dø.

TRENGER MEDISINER: Chagas-pasienter trenger rask behandling. Uten medisiner står de i fare for å dø. Foto: Vania AlvesFoto: Vania Alves
 


Rundt ni millioner mennesker i verden er smittet av Chagas. Sykdommen overføres til mennesker via parasitter. Sykdommen kan også overføres gjennom blodoverføring og mor-til-barn smitte. De smittebærende parasittene lever i sprekker i veggene i leir- og stråhus, og rammer derfor i all hovedsak fattige mennesker som bor i dårlige hus.

Stor etterspørsel
Det er stor etterspørsel etter medisinen benznidazole, som brukes til å behandle sykdommen. Men den brasilianske leverandøren klarer ikke å produsere nok medisiner.

Produksjonsstopp
På verdensbasis finnes det kun én produsent som produserer medisinen, et laboratorium drevet av brasilianske myndigheter. Helsemyndighetene i Brasil har inngått et samarbeid med det private legemiddelfirmaet Nortec Quimica, som skal produsere det viktigste virkestoffet i Chagas-medisinene. Men produksjonen av virkestoffet er ennå ikke kommet i gang, noe som gjør at det per i dag ikke er mulig å produsere nye piller.

Krever økt produksjon
Leger Uten Grenser ber brasilianske helsemyndigheter få i gang produksjonen igjen, slik at Chagas-pasienter får de medisinene de trenger. I tillegg må Brasil lage en langsiktig plan, for å hindre at det oppstår liknende kriser i fremtiden.

Uten behandling vil 30 prosent av de smittede utvikle hjerteproblemer, mens ti prosent får mage- og tarmproblemer. Resultatet er det samme: Pasienten står i fare for å dø.

 

-Tonje:)

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

paazi

paazi

14, Hemsedal

Har du hørt om de glemte krisene? Vi vil fortelle deg om sakene media har glemt bort. Har du foreksempel hørt om krisen i Colombia? Hjelp oss å informere verden! Spre ordet. Legg oss gjerne til som venn og komenter!:) (hhtp://www.legerutengrenser.no)

Kategorier

Arkiv

hits